Suomalaisen messun juhlaversio Forssan Feeniksissä

Suomalaisen messun juhlaversio Forssan Feeniksissä

Forssa, Feeniks

Lasse Heikkilän säveltämä Suomalainen messu uusine lauluineen mahtavan juhlakuoron ja tanssi- ja soitinyhtye Valkian esittämänä. Musiikin aikana voit eläytyä Suomen itsenäisyyden merkkitapahtumiin jättivalkokankaalla. Tilaisuudessa on väliaika, jonka aikana voit nauttia tarjoilusta maksua vastaan. Ohjelman hinta 10€.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi Lasse Heikkilän Suomalainen messu toteutetaan juhlaversiona eri puolille Suomea ulottuvalla kiertueella, joka on osa Suomi100 -ohjelmaa 2017. Noin puolentoista tunnin mittaisen esityksen aikana katsojat pääsevät keskelle suomalaisen luonnon kauneutta multimediaesityksenä, vierailevat monissa suomalaisuuden musiikkityyleissä pohjalaisesta uhosta Itä-Suomen iloisuuteen sekä voivat elää uudelleen satavuotisen Suomen ilot ja surut. Kiinnekohtina toimivat itsenäistyminen, kansalaissota, kansankirkko, tukkilaisromantiikka, sodat, evakot, jälleenrakentaminen, Helsingin olympialaiset, talousnousu, lama, EU-jäsenyys, globalisaatio ja ilmastonmuutos.

Lasse Heikkilän Suomalainen messu esitettiin ensimmäisen kerran marraskuussa 1998 Turku-areenalla ja vuosituhannen vaihteen jälkeen esittämistä varten perustettu Valkia -ryhmä esitti sen erilaisissa yhteyksissä peräti 250 kertaa. Sekä teos kokonaisuutena, että monet sen yksittäiset laulut, ovat olleet vuosien varrella myös monen muun esiintyjäryhmän ohjelmistossa. Teoksesta on tullut klassikko.

Juhlavuoden toteutukseen rakennetaan teoksesta juhlavampaa ja näyttävämpää versiota. Radio Dein runokilpailun kautta saadusta 900 tekstiehdokkaasta sopivimmat on sävelletty täydentämään Suomalaisen messun juhlaversiota. Korkealaatuinen videomateriaali esiintyjien takana vie lavan tapahtumat luontomaisemiin vaihtuvien vuodenaikojen keskelle.

Arkistomateriaalin avulla siirrytään välillä sota-aikaan ja muihin kansakuntamme historian vaiheisiin. Laulajat ja tanssijat maalaavat elävän taustan eteen musiikin ja liikkeen ilotulituksen, jota pelimanniryhmä säestää. Juhlakiertueen useimmissa esityksissä ovat mukana paikalliset kuorot, Feeniksissäkin yli 100-jäseninen kuoro Forssan alueen eri seurakunnista.

Suomen lipun tapaan Suomalainen messu muistuttaa nykypolvia kristinuskon merkittävästä roolista maamme itsenäistymisen aikoihin. Teoksen hengellisyys nousee kansamme yhteisistä juurista. Suomalainen messu ei leimaudu minkään kirkkokunnan tai herätysliikkeen omaisuudeksi. Se sopii koko kansan yhteiseen juhlaan.

Myös siirtolaiskohteet ulkomailla ovat ottaneet messun omakseen, kuvaahan se juuri heidän historiaansa vertaansa vailla olevana kokonaisuutena. Messu on käännetty Pohjanmaalla myös ruotsinkielelle ja esitetty rannikkoseudun ruotsinkielisillä alueilla. Uusi messuversio päätyy myös levylle ja uusittu nuottikirja on julkaistu ja saatavilla.

Palautteen mukaan Suomalainen messu on nostattanut tervettä kansallista itsetuntoa ja saanut monet iloitsemaan suomalaisuudestaan aivan uudella tavalla. Se yhdistää luontevalla tavalla kaikki Suomen heimot yhden kokonaisuuden, itsenäisen Suomen, sisään.

Ohjelmia 10€ hintaan voi kysyä seurakunnista 20.9. - 28.10. välisenä aikana. Tuntia ennen esitystä ohjelmia myydään myös Feeniksin aulassa. Lämpimästi tervetuloa!

www.suomalainenmessu.fi

(03) 4240 100 vaihde arkisin klo 8.30-12. Perjantaisin suljettu kesä-elokuussa.
Koulutie 5 A
31600 Jokioinen

Seurakuntalaisten ja työyhteisön palveluksessa

Messu

Saarna ja alttaripalvelus Johanna Parviala, musiikki Sorrilta. Kirkkokahvit pihatuvassa tarjoilee SPR Jokioisten osasto.

Messu

Saarna ja alttaripalvelus Mari Mutanen, musiikki Sorrilta. Kirkkokahvit pihatuvassa tarjoilee Eläkeliiton Jokioisten yhdistys.

Kirkkomusiikin päivä

Kirkkomusiikin päivä on valtakunnallinen tapahtuma.