Päivätilaisuus

su 16.2. kello 11.45 - su 16.2. kello 13.30

Sanansaattajat ry on toiminut Kroatian Ev.Lut. kirkon tukena pitkään. Seija Uimonen on nähnyt pienen kirkon vaiheet Jugoslavian hajoamista ennen ja sen jälkeen aina nykyaikaan saakka.

Pastori Seija Uimonen kertoo Kroatian Ev. Lut. kirkon ja Sanansaattajat ry:n vaiheista sodan jälkeisessä maassa pitkän omakohtaisen kokemuksensa pohjalta.

Kroatian kirkko on pieni ja hajallaan, mutta kirkon juuret ovat vahvat.

– 1960-luvulla luultiin, että evankelinen kirkko häviää Kroatiasta. Silloin kirkolla oli vain yksi pappi.

Tänään on ainakin kymmenen seurakuntaa ja useita sivuseurakuntia.

Kirkon piispa sanookin: Me olemme todella pieni kirkko, meitä on vain noin 3500 jäsentä ja olemme hyvin hajallaan eri puolella Kroatiaa.

Kroatian evankelisen kirkon juuret ulottuvat varhaiseen reformaation aikaan. Martti Lutherin tunnettuna työtoverina toimi kroatialainen Mathias Vlacius Illiricus.

Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) on tehnyt yhteistyötä kirkon kanssa vuodesta 1977. Vuosikymmenten varrella Sansalla on myös ollut useita lähetystyöntekijöitä Kroatiassa.

Radio- ja seurakuntatyön lisäksi Sansa on muun muassa tukenut seurakuntalaisten ja työntekijöiden teologista koulutusta. Kroatiassa on ollut vuosikymmenten varrella myös lukuisia suomalaisia vapaaehtoisia, talkoolaisia ja opiskelijoita.

Kirkon haasteita ovat papiston ikääntyminen ja nuorison maallistuminen.

– Yleinen maallistuminen näkyy myös Kroatiassa. Yhä harvempi nuori saa hengellisen kutsun tulla kirkon työhön.

Sansan työstä Kroatiassa

Koulutie 5 A